Home » D:News » Comoara scufundata rescrie istoria Chinei

Comoara scufundata rescrie istoria Chinei

Comoara scufundata rescrie istoria Chinei
Publicat: 20.10.2008
In urma cu 10 ani, in zona cunoscuta drept Stanca Neagra din Oceanul Indian, doi pescari plecati in cautarea castravetilor de mare au descoperit din greseala cea mai veche si cea mai importanta comoara arheologica din Asia de sud-est.

Corabia construita din tec, lemn de cocos si fibre de hibiscus, care transporta o incarcatura pretioasa, nu a ajuns niciodata la destinatie. La bordul acesteia se aflau peste 63 000 de piese de aur, argint si ceramica apartinand dinastiei Tang, care a condus China intre secolul VII si X e.n. Printre artefacte se numara si cea mai mare cupa de aur descoperita vreodata si cateva piese rare de portelan pe care vechii chinezi le asemanau cu zapada datorita delicatetei lor. Desi vechimea lor este de aproximativ 1200 de ani, piesele au fost perfect conservate de catre nisipul marin astfel incat, la prima vedere, acestea par confectionate recent. Exceptionala calitate a bunurilor i-a facut pe unii dintre istorici sa considere ca acestea erau probabil cadouri din partea imparatului Tang catre un alt conducator important.
Cauzele esuarii corabiei au ramas necunoscute. Este posibil ca aceasta sa fi fost atacata de catre pirati sau sa fi incercat sa acosteze pentru reinoirea proviziilor, insa cei 1200 de ani care despart momentul esuarii de cel al descoperirii fac plauzibila orice ipoteza.
In prezent, analizarea comorii scufundate arunca o noua lumina asupra istoriei Asiei stravechi. Nava este privita de catre istorici ca o capsula a timpului care a revolutionat cunoasterea si intelegerea a doua civilizatii antice: China si Orientul Mijlociu. Cargo-ul care transporta bunurile era fabricat in serie, semn ca in China se produceau deja bunuri de export cu cateva secole mai devreme decat s-a estimat initial. Prin urmare, populatiile din China si Orientul Mijlociu cucerisera marile cu ceva vreme inaintea altor exploratori celebri.

Sursa: BBC

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase